O nama


Udruga Mediart International osnovana je 2014. godine s ciljem promicanja književnosti, čitanja i multimedijskog stvaralaštva u Hrvatskoj i šire. Aktivno djelujemo u sferi kulture, umjetnosti, međunarodne suradnje, odgoja, znanosti i obrazovanja. Glavni cilj naše udruge organizacija je različitih međunarodnih književnih i srodnih manifestacija. Samostalno i u suradnji s Knjižarom Ljevak, kultnom zagrebačkom knjižarom, pokrenuli smo nekoliko književnih i kulturnih projekata; Europea u Dvorištu (2013.), Zagreb Book Festival (2015.), Kul u gradu (2017.), Mala slova (2017.), te surađujemo na europskom projektu suradnje Every story matters (2019.).

Zagreb Book Festival osmišljen je kao redovita godišnja književna i kulturna manifestacija u gradu Zagrebu koja okuplja na desetine domaćih i stranih autora. Jedan od ciljeva ZBF-a osnaživanje je svih segmenata u književnom sektoru; od samih autora, preko nakladnika i prevoditelja, do čitatelja kao krajnjih korisnika knjiga. Proteklih godina Festival je stekao svoju odanu publiku koja iz godine u godinu uveličava ovaj događaj i stvara pravu festivalsku atmosferu. Osim samog književnog programa, Festival je postao poznat po izuzetno posjećenim panel diskusijama vezanim uz aktualne društvene teme te predavanjima cijenjenih domaćih i stranih intelektualaca, znanstvenika i profesora. U sklopu Festivala odvija se glazbeni i filmski program te interaktivne radionice za posjetitelje. Također, značajan dio programa ZBF-a posvećen je i dječjoj književnosti s ciljem što ranijeg uključivanja najmlađih članova društva u čitateljsku zajednicu. Upravo iz tog segmenta razvile su se i književne tribine isključivo posvećene djeci i mladima, Mala slova, koje se održavaju tijekom čitave godine, a ugošćuju omiljene domaće i strane autore za djecu.

Duboko vjerujemo kako se iskrenom čitateljicom i čitateljem postaje u najranijoj dobi, a ta navika ako se usvoji, dalekosežno utječe na kvalitetu života. Osim ljubavi prema književnosti osnovna motivacija za pokretanje svih naših projekata nedvojbeno je želja za boljim društvom, demokratičnijim, inkluzivnijim, kreativnijim, do kojeg se putem čitanja, umjetnosti i kritičkog promišljanja, dolazi puno lakše. Slijedom te motivacije pokrenuli smo tematske tribine pod nazivom Kul u gradu unutar kojih s našim gostima; piscima, intelektualcima, novinarima, aktivistima, umjetnicima, razgovaramo o temama vezanim uz kluturnu politiku i stanje u društvu.

Budući da naše društvo, kao i sva druga, ovise o neposrednom a i širem okruženju, u periodu ulaska Hrvatske u Europsku Uniju pokrenuli smo Festival Europea u Dvorištu, posvećen ponajviše inozemnim autorima nagrađenima Europskom nagradom za književnost. Imati znatiželju i otvorenost za drugog, temelji su na kojima počiva civilizacija kojoj želimo pripadati, a koju, prije svega, krasi raznolikost u svakom smislu. Tom logikom došli smo i do našeg, kronološki, zadnjeg projekta kojeg ponosno predstavljamo pod naslovom Every story matters, a do kojeg nas je vodio svaki korak na našem putu bavljenja književnošću.

Projekt u kojem sudjelujemo sa srodim partnerskim organizacijama iz Njemačke, Nizozemske, Portugala, Slovenije i Belgije posvećen je inkluzivnosti u dječjoj književnosti, a u kojem smo okupljeni oko ideje da svako dijete ima pravo na književnu junakinju/junaka sličnog sebi. U punom krugu koji smo ocrtali našim projektima u središtu je znatiželjan, kritičan i solidaran čitatelj/čitateljica koji će ga proširiti na bolje društvo budućnosti.