Tema


ZAGREB BOOK FESTIVAL 2023.

KIC / Knjižara Ljevak

Zagreb Book Festival od svog je osnutka 2014. godine osmišljen kao godišnja književna manifestacija s jasnim ciljem poticanja čitanja i kritičkog razmišljanja. Nakon osam uspješnih izdanja postao je nezaobilazna točka na na kulturnoj i književnoj karti Zagreba ali i šire. Deveto izdanje ZBF-a održat će se pod nazivom

PROMJENA

  Svijet u kojem živimo prepun je ruptura, bolnih procjepa s kojima treba živjeti i nositi se kako u svakodnevici tako i na širem životnom planu. Lom postaje jedini kontinuum, nepredvidivo postaje jedino predvidivo. Čovjek je prožet strahom od budućnosti u polju intimnog, političkog, društvenog, ekološkog, egzistencijalnog. Osjećaj nesigurnosti postaje temeljni osjećaj. Vrijeme pandemije promijenilo je ljudske odnose, otvorilo mnoge pandorine kutije u čovjekovoj nutrini te na kušnju stavilo psihološku izdržljivost. Svoju je samosvojnost nesklonu čovjeku pokazala i priroda na više načina, između ostalog, kroz elementarne nepogode koje su dodatno narušile osjećaj stabilnosti i sigurnosti - Zemlja koja se iznutra preslaguje i trese živi neki svoj život. Time je osim tla pod nogama poljuljano i ono temeljno uvjerenje o dometu čovjekova utjecaja – moć i nemoć odmjerile su i još uvijek odmjeravaju snage. Preslagivanje izvana nužno zahtijeva i preslagivanje iznutra – promjenu! Pitanje ostaje kakvu promjenu trebamo, iz kojeg izvora i impulsa bi ta promjena trebala doći, te s kojim vrijednostima. Prije (s)kretanja valjalo bi stati, zapitati se, osluhnuti. Iako se čežnja za obnovom unutarnjeg prostora kao i ljudskih odnosa može činiti utopijska, ona je nužna – zaokret i prilagodba novome svijetu kakav jest jedini je način da život postane više od preživljavanja. Teme koje ove godine donosi Zagreb Book Festival odnose se upravo na promjene u ljudskim odnosima, nadasve u čovjekom odnosu prema samome sebi, a onda i prema Drugome. Povjerovati u promjenu i pronaći iskru iz koje bi potekla, pojavljuje se kao moguća stvarnost.

 

PANEL DISKUSIJE:

Percepcije ljubavi: ljubav treba ponovno izmisliti
Sudjeluju: Dora Šustić, Ivana Bodrožić, Marina Vujčić

Na prvu nam se možda čini kako je u književnosti o ljubavi sve već napisano. Što se to novo nakon svih tih predivnih romana i nježnih stihova o ljubavi još može reći? Ali kada na trenutak ipak zastanemo i pogledamo svijet oko sebe, teško je ne prihvatiti tvrdnju Alaina Badioua da bi ljubav trebalo ponovno izmisliti. Jesmo li se negdje putem možda izgubili? Koliko su se naši međusobni ljubavni odnosi promijenili? Je li ljubav doista „u škripcu i opkoljena“? Mnogo se toga u današnjem svijetu mijenja. Znači li to da bismo i poglede na ljubav trebali obnoviti i modernizirati?

 

Knjige i vino: Damir Karakaš 

Promjene su sastavni dio naših života. No, kod nekih ljudi one su doista velike i značajne. Uključuju potpunu promjenu načina života, velike i važne iskorake. Koliko je snage, mentalne i fizičke, potrebno da bismo zaokrenuli sudbinu koju nam je život u startu namijenio? Nosimo li cijeloga života na svojoj duši i svome srcu tragove? Koliko nas takvo životno iskustvo oblikuje? I kako s radošću o svemu tome možemo razgovarati? Kažu da je u vinu istina. Krenimo onda u potragu za njom.

 

Strah i anksioznost: alkemija mraka
Sudjeluju: Jeanette Fischer, Nataša Jokić Begić, Monika Herceg

Pandemija, potresi, rat u Ukrajini, inflacija, otuđenje… Strah od bolesti, strah od prirode, strah od rata, strah od krize… A s druge strane velika očekivanja koja imamo sami od sebe i koja drugi postavljaju pred nas. Svijet u kojem živimo prepun je novih izazova, promjena i lomova s kojima se sve teže nosimo. Strah i tjeskoba postali su nam sastavnim dijelovima života, toliko prisutnima da su nam gotovo normalno stanje. A ne bi smjelo biti tako. Doba pandemije promijenilo nas je i više nego smo toga svjesni, promijenilo je i naše međusobne odnose. Rijetko kad zastanemo, promislimo i osluhnemo – kako smo? Kako su naši bližnji? A to jednostavno pitanje trebalo bi nam pomoći da pogledamo u sebe i dođemo do odgovora koji su nam važni. Jednako tako i da poslušamo ljude oko nas i unaprijedimo vlastite odnose. Zato je pravo vrijeme da razgovaramo i učinimo pravu promjenu – promijenimo alkemiju mraka.

 

Društvene promjene 
Sudjeluju: Nika Kovač, Marko Tomaš, Tomislav Klauški

„Stalna na tom svijetu samo mijena jest.“ Pjesnikovu poruku ne dovodimo u pitanje jer posljednje su nam je godine višestruko potvrdile. Mijene koje su se dogodile ostavile su duboke tragove koje će naša društva još dugo osjećati, tragove koji ukazuju i na sve manjkavosti i slabosti sustava koje smo uspostavili. Neki stari duhovi ponovno su izašli iz boca, a neke nove donio nam je suvremeni svijet obilježen tehnološkim napretkom. I zato mijene zahtijevaju prave promjene. Pitanje je samo kakve promjene trebamo? Kakve promjene želimo? Znamo li što nam je zajednički cilj, koje su nam zajedničke vrijednosti? Jesmo li se isuviše udaljili jedni od drugih? Jesmo li spremni za razgovor, raspravu i dijalog o važnim temama? Gdje završava sloboda govora, a počinje govor mržnje? Kada politička korektnost prerasta u tiraniju?

 

Storytelling - Promjena 
Sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Borna Sor, Nora Verde

I na kraju, ostaju nam samo priče. Od davnina nas povezuju, grade, oblikuju. Zahvaljujući pričama jačamo naše veze, bolje se razumijemo, gradimo sebe i međusobne odnose. Nekada su se pričale uz ognjište, danas na festivalima, jer i čovjek današnjice voli slušati dobre i zanimljive priče. Voljeli smo ih kao djeca, volimo ih i u zreloj dobi. Nije ih zabavno samo čitati, nego i slušati. Dobro ispričane priče uvijek se lakše pamte. I zato ćemo poslušati koje će nam to priče naši gosti ispričati o vlastitim promjenama koje su im važne.