O UDRUZI MEDIART INTERNATIONAL

Udruga Mediart International osnovana je 2014. godine s ciljem promicanja knjiga, čitanja i glazbe, kao i književnog, glazbenog i multimedijskog stvaralaštva u Hrvatskoj i šire. Mediart International aktivno djeluje u sferi kulture, umjetnosti, međunarodne suradnje, odgoja, znanosti i obrazovanja. Glavni cilj udruge organizacija je različitih međunarodnih književnih i srodnih manifestacija u Zagrebu, od kojih su najistaknutije Europea u Dvorištu (2013. – 2017.) i Zagreb Book Festival (2015. – 2017.).

EUROPEA U DVORIŠTU

Kulturna manifestacija Europea u Dvorištu za svoj najvažniji cilj ima promoviranje renomiranih europskih pisaca i njihovih književnih djela zagrebačkoj publici. Europea u Dvorištu uspješno se održava već petu godinu zaredom. U sklopu ove manifestacije predstavljaju se popularni naslovi uglednih europskih autora, od kojih su mnogi dobitnici najvažnijih europskih književnih nagrada. Cilj projekta je promoviranje suvremene europske književnosti i književne baštine kroz poticanje mobilnosti, interkulturnog dijaloga i raznolikosti kulturnih izričaja. Prethodnih smo godina u sklopu tribina predstavili najnovije prijevode suvremenih europskih pisaca i intelektualaca koji su nam bili dragocjeni sugovornici u temama vezanim uz književno stvaralaštvo i suvremene društvene procese. Do sada smo zagrebačkoj književnoj publici predstavili više od trideset suvremenih europskih autora, od kojih su možda najpoznatiji: ECE TEMELKURAN (Turska), COLM TOĺBĺN (Irska), EVIE WYLD (UK), LIDIJA DIMKOVSKA (Makedonija), KRISTIAN BANG FOSS (Danska), JAN NĚMEC (Češka).

Književni program Europee održava se u ugodnom okruženju caffea U Dvorištu, a uz predstavljanje knjige, s piscem se razgovara i o aktualnim društvenim pitanjima. Očekivani sudionici tribina su urednici knjiga, autori, književni kritičari, novinari, prevoditelji te šira zainteresirana javnost.

 

ZAGREB BOOK FESTIVAL

Zagreb Book Festival je osmišljen kao redovita godišnja književna i kulturna manifestacija kojoj je glavni cilj očuvanje književnih i jezičnih dostignuća te poboljšanje kvalitete knjige kao umjetničkog djela. Jedan od dugoročnih ciljeva ZBF-a je osnaživanje svih segmenata u književnom sektoru; od samih autora, preko nakladnika i prevoditelja, do čitatelja kao krajnjih korisnika knjiga. Tijekom dosadašnja tri izdanja, ZBF je dobio svoju odanu publiku koja iz godine u godinu svojim sudjelovanjem uveličava naša događanja. Osim samog književnog programa, festival obuhvaća i glazbeni i filmski program te interaktivne radionice za posjetitelje. Također, značajan dio programa ZBF-a posvećen je dječjoj književnosti s ciljem što ranijeg uključivanja najmlađih članova društva u čitateljsku zajednicu.

Do sada su uspješno održana tri izdanja ZBF-a u potporu zemalja partnera: Švedska (2015.), Irska (2016.), i Austrija (2017). Festivalski program svake je godine osmišljen sa željom da svojom kvalitetom i ponudom nadmaši svoja prethodna izdanja. Prvo izdanje festivala održano je uz snažnu podršku Švedskog veleposlanstva u Zagrebu, pa su festival svojim sudjelovanjem obogatili renomirani švedski pisci poput JENSA LAPIDUSA, KRISTINE OHLSSON, ANDERSA ROSLUNDA i brojnih drugih. U duhu skandinavske književne kulture tema prvog izdanja ZBF-a bio je kriminalistički roman. Drugo izdanje ZBF-a održano je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Irske, zahvaljujući kojem smo ugostili nezaobilazne suvremene irske autore poput SEBASTIANA BARRYJA, EOINA COLFERA te DAVIDA PARKA. Posljednje izdanje ZBF-a organizirano je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Austrije i Austrijskog kulturnog foruma pod temom „Fragilnosti“. Osim najznačajnijih suvremenih austrijskih pisaca poput ERICE FISCHER, FRANZA HAMMERBACHERA i KARL-MARKUSA GAUSSA, na festivalu su sudjelovali i mnogobrojni drugi europski i hrvatski pisci i intelektualci. Katalonska benediktinka TERESA FORCADES, ugledni britanski povjesničar RICHARD OVERY, nizozemski esejist i kulturalni filozof ROB RIEMEN te norveški filozof LARS SVENDSEN samo su neka od svjetski poznatih imena trećeg izdanja festivala. Ponosni smo što u našim programima svake godine sudjeluju i najpoznatiji i najcjenjeniji suvremeni hrvatski autori, bilo kroz predstavljanju najnovijih izdanja njihovih književnih djela, bilo u panel-diskusijama u razgovorima s drugim piscima i misliocima.  EDO POPOVIĆ, ZORAN FERIĆ, IGOR MANDIĆ, RADE ŠERBEDŽIJA, PAVAO PAVLIČIĆ, GORAN TRIBUSON, ROBERT PERIŠIĆ, IRENA VRKLJAN samo su neka od poznatih imena s naše književne scene koja sudjeluju na Zagreb Book Festivalu.

Zahvaljujući uspješnosti koju je postigao posljednjih godina, Zagreb Book Festival postao je svojevrsni brend kojeg krase inovativnost, kvaliteta sadržaja, smislenost i međunarodni značaj. Strateški cilj ZBF-a jest ponuditi pametno osmišljen program sastavljen od različitih formata u kojima su angažirani najkvalitetniji suvremeni književnici i intelektualci današnjice. Također, jedan od strateških ciljeva ZBF-a jest na pozitivan način provocirati javnost, inspirirajući ih na promišljanje, uključivost i toleranciju. ZBF je prepoznat kao uspješan i važan projekt, te je kao takav dobio oznaku kvalitete EFFE Label 2017 – 2018 koju dodjeljuje Udruženje europskih festivala (European Festivals Association), postavši tako i službeno dijelom zajednice najprestižnijih europskih festivala. Zagreb Book Festival dobitnik je i zahvale Švedskog instituta kao rezultat kvalitetne suradnje na prvom izdanju festivala i uspješnog promoviranja švedske suvremene književnosti.