Every Story Matters


Svaka priča je važna
Europska društva su raznolika i svakim danom ta raznolikost sve je izraženija. Nažalost, ona se u stvarnosti ne odražava u svim njihovim segmentima: književnost i knjižni posao u mnogim su aspektima i dalje poprilično homogeni. Nije stvar samo u tome tko piše (i koga se potiče da piše) već u tome tko će biti objavljen, tko stoji na pozornici, tko sjedi u publici, kako su likovi u književnim djelima prikazani i koji se čitatelji s njima mogu identificirati. Svatko ima pravo otkrivati literaturu i stvarati priče, bez obzira na svoju socijalno-ekonomsku ili kulturnu pozadinu, spol, seksualne sklonosti ili mentalne i fizičke sposobnosti. Ipak, nemamo svi jednake mogućnosti za to. Upravo navedeno je ono što se želi promijeniti europskim projektom „Svaka priča je važna - učiniti knjige inkluzivnijima“. Želimo potaknuti stvaranje sveobuhvatnijih knjiga za djecu i mlade i pružiti knjižnim stručnjacima (uključujući izdavače, knjižničare i urednike) alate i strategije potrebne da bi postali inkluzivniji i na taj način angažirali širu i raznovrsniju čitalačku publiku.

Čvrsti uzori
Kako bi potaknuo kreativni potencijal nadarenih ljudi koji su tradicionalno zanemarivani, ESM predstavlja program za razvoj talenta, pomažući autorima i ilustratorima u stvaranju inkluzivnog sadržaja. U svojim naporima da dosegnu moderne mlade ljude u raznolikom i multikulturnom društvu, ovi će autori i ilustratori biti nadahnuti iskustvima i potrebama mladih koji sudjeluju u školskim i knjižničnim radionicama. Predstavljajući nastale priče izdavačima na međunarodnim sajmovima knjiga (Frankfurt, Bologna) i mladim čitateljima na festivalima i sajmovima knjiga, te u školama i knjižnicama, oni će poslužiti kao solidni uzori za mladu i raznoliku publiku.

Charter i drugi alati
Osim potpore stvaranju inkluzivnih priča, ESM ima za cilj potaknuti izdavače da postanu inkluzivniji organiziranjem stipendija i razvijanjem chartera i drugih alata koji će im ponuditi učinkovite i održive načine da dođu do pisaca i ilustratora, kao i do čitatelja iz manjinskih skupina.

Učvršćivanje raznolikosti
Povećavajući broj inkluzivnih knjiga koje se objavljuju i predstavljaju svake godine, ESM će ulagati u kulturu tolerancije postupnim uvođenjem raznolikosti u dječju književnost. Cilj mu je stvoriti široku svijest u javnosti i imati trajni utjecaj na trgovinu knjigama u EU.

Zajedno možemo napraviti razliku
Svaka priča je važna (Every Story Matters) je projekt koji podržava Creative Europe i rezultat je zajedničke suradnje sljedećih partnera:
Flanders Literature Voditelj projekta, književni fond koji podržava flamanske pisce i ilustratore i promovira njihov rad u inozemstvu (Belgija)
Acesso Cultura Pristup kulturnom sudjelovanju (Portugal)
Blue Dar Obrazovanje kroz zabavu (Sirija / Njemačka)
JAKRS Slovenska agencija za knjigu (Slovenija)
Mediart International Promovira knjige, autore i čitanje, Zagreb Book Festival (Hrvatska)
ROSE stories Nezavisna pričaonica (Nizozemska)