LIDIJA DIMKOVSKA

LIDIJA DIMKOVSKA

Lidija Dimkovska (1971.) makedonska je pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica. Doktorirala je rumunjsku književnost na Sveučilištu u Bukureštu, gdje je potom nekoliko godina radila kao lektorica za makedonski jezik i književnost. Predavala je i svjetsku književnost na Sveučilištu u Novoj Gorici u Sloveniji, a trenutno živi kao slobodna umjetnica i prevoditeljica u Ljubljani. Poezija joj je prevedena na više od dvadeset jezika, a časopis The American Poetry Review posvetio joj je naslovnicu i posebni dodatak. Dobitnica je Europske nagrade za poeziju Hubert Burda i međunarodne nagrade Tudor Arghezi. Romani Rezervni život (Naklada Ljevak, 2016.) i Skrivena kamera (VBZ, 2017.) nagrađeni su Nagradom Društva pisaca Makedonije, a Rezervni život i Nagradom Europske unije za književnost.

JULIA DONALDSON

JULIA DONALDSON

Julia Donaldson (1948.) britanska je književnica za djecu nekih od najpoznatijih i najnagrađivanijih slikovnica današnjice. Među njima su i suvremeni klasici kao što su: Grubzon (Ibis grafika, 2014.) i Grubzonovo dijete (Ibis grafika, 2014.) koje su prodane u više od 17 milijuna primjeraka i prevedene na čak sedamdeset pet svjetskih jezika. Od ostalih poznatijih knjiga ističu se Mjesta ima na metli svima (Ibis grafika, 2012.), Prutimir (Ibis grafika, 2016.) te Što je bubamara čula (Profil knjiga, 2015.) i Što je bubamara čula ovaj put (Profil knjiga, 2015.). Julia Donaldson piše i književnost za odrasle, uključujući pjesme, drame i songove. Od 2011. do 2013. proglašena je Laureatom za djecu, što je čast koja se u Velikoj Britaniji dodjeljuje književnicima s izvanrednim postignućima na polju književnosti za djecu, te je dodatno nagrađena najvišim kraljevskim odlikovanjem, Ordenom Britanskog carstva za književnost.

MORTEN DÜRR

MORTEN DÜRR

Morten Dürr (1968) danski je pisac za djecu. Piše od 2004. g., te je do sada objavio više od 55 naslova od kojih su mnogi, kao Zenobija, prevedeni na petnaestak svjetskih jezika. Njegova poetika ocrtava se u društveno-realističkom prikazu svijeta i svakodnevnih problema koji djeca svojim neposrednim i nevinim shvaćanjem vide u sasvim drugom svjetlu. U tom smislu ovaj autor pomaže razbiti granice onoga o čemu se može razgovarati s djecom, suočavajući i djecu i odrasle s društveno važnim temama

LARS HORNEMAN

LARS HORNEMAN

Lars Horneman rođen je 1966. godine. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje ilustracije. Dio je danskog umjetničkog pogona Pinligt.

ANDREW KEEN

ANDREW KEEN

Andrew Keen (1960.) je britansko-američki autor te jedan od svjetski najpoznatijih i najutjecajnijih teoretičara novih medija. Nakon studija povijesti magistrirao je politologiju na Berkeleyu. Neko je vrijeme potom proveo kao poduzetnik u Silicijskoj dolini gdje je osnovao jednu od prvih internetskih tvrtki Audiocafe. Keen je jedan od važnijih protagonista internetske revolucije, no ujedno i jedan od najžešćih kritičara negativnih strana interneta. Autor je triju knjiga: Kult amatera (Fraktura, 2010.), Digital Vertigo (Digitalna vrtoglavica) i Internet nije odgovor (Naklada Ljevak, 2010.), knjige koju je London Sunday Times opisao kao „snažno i zastrašujuće štivo“.

.

DAVID MACHADO

DAVID MACHADO

David Machado (1978.) portugalski je pisac. Diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Lisabonu, no uskoro se posvetio pisanju. Godine 2005. dodijeljena mu je ugledna književna nagrada Branquino de Fonseca, a 2010. nagrada SPA/RTP. Autor je zbirke priča Historias Possiveis i romana O fabuloso teatro do Gigante te Prosječni indeks sreće (Naklada Ljevak, 2017.) za koji je 2015. godine dobio prestižnu Nagradu Europske unije za književnost. Kratke priče objavljivane su mu u portugalskim i inozemnim književnim časopisima.

RENATA SALECL

RENATA SALECL

Renata Salecl (1962.) slovenska je filozofkinja, sociologinja i teoretičarka prava. Gostujuća je profesorica na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije te istraživačica pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani. Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a 80-ih godina bila je aktivna u znamenitoj Ljubljanskoj školi psihoanalize. Godine 2010. proglašena je “slovenskom znanstvenicom godine”, a dnevne novine Delo odabiru je za “osobu godine”. U ožujku 2011. proglašena je najuspješnijom ženom u Sloveniji. Među knjigama koje je objavila ističu se Tiranija izbora (Fraktura, 2012.) The Spoils of Freedom: Psychoanalysis and Feminism after the Fall of Socialism (Odjeci slobode: psihoanaliza i feminizam nakon pada socijalizma) (Per)versions of Love and Hate ((Per)verzije ljubavi i mržnje) On Anxiety (O tjeskobi).

ARI TURUNEN

ARI TURUNEN

Ari Turunen (1966.) finski je novinar i pisac. Diplomirao je na području društvenih znanosti Helsinkiju te do sada napisao šest popularnih knjiga o ponašanju, praznovjerju, lažima, otporu i opijatima, koje su pune živopisnih anegdota o neslavnim obrascima ljudskog ponašanja. Dvadeset godina radio je kao znanstveni urednik te u radijskim emisijama održao brojna predavanja o povijesti kulture i svjetonazora. Trenutno je zadužen za komunikaciju unutar velikog znanstvenog projekta koji pokriva 19 zemalja, a koji financira Europska unija. Istaknuta knjiga koju predstavljamo na Festivalu je Zar ne znaš tko sam ja? Povijest arogancije (Tim Press, 2017.).