Fragilnost.

U svima nama.

Uskoro na ZBF-u!

Erica Fischer

Aimée & Jaguar

 

 

Predstavljamo Vam posebno, festivalsko izdanje kultne knjige Aimée i Jaguar gošće ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala Erice Fischer!

Knjigu možete kupiti u knjižari Ljevak (Trg bana Josipa Jelačića 17) i na Zagreb Book Festivalu.

Izdavač: Mediart International
Godina: svibanj 2017.
Broj stranica: 288
Cijena: 129 kn
Urednica: Diana Matulić
Prevoditeljica: Jasna Dakić

 

Berlin, 1942.

Lilly Wust ima dvadeset devet godina, udana je za nacista, ima četvero djece i vodi život milijuna njemačkih žena. Nositeljica je brončanog Majčinog ordena, politički konformistica, te održava povremene afere sa svojim ljubavnicima. A onda upoznaje dvadesetjednogodišnju Felice Schragenheim. Ljubav je to – gotovo – na prvi pogled. “Aimée” i “Jaguar” kuju planove o budućnosti, pišu jedna drugoj pjesme i ljubavna pisma, sklapaju svoj poseban bračni ugovor. Kada Jaguar-Felice svojoj ljubljenoj priznaje da je Židovka, ta opasna tajna obje žene povezuje još čvršće. No njihova je sreća trajala tek nakratko. Dana 21. kolovoza 1944. Felice je uhićena i deportirana u koncentracijski logor u Theresienstadtu, a poslije u Groß-Rosen, nakon čega joj se gubi svaki trag.

Erici Fischer ovu je priču ispričala osamdesetogodišnja Lilly Wust, a ona je od nje ispisala snažno svjedočanstvo. Nakon objavljivanja knjige 1994. javilo se još svjedokinja toga vremena pa je tako u ovom izdanju bilo moguće ubaciti dodatne materijale koji su priču Aimée i Jaguar učinili još životnijom.

Osim što je živo svjedočanstvo, knjiga Aimée i Jaguar istodobno je i političko-društveni prikaz kontroverznog života Berlina za vrijeme nacističke vladavine, kao i intimistički pogled u odnos dviju sasvim različitih žena koje su se zbližile pod najnevjerojatnijim okolnostima. No iznad svega ona je testament jedne ljubavi koja je prkosila užasu vremena.

Uoči svog trećeg izdanja Zagreb Book Festival dobio je oznaku kvalitete EFFE Label 2017-2018, te je sada i službeno dio EFFE festivalske zajednice koju je osnovalo cijenjeno Udruženje europskih festivala (European Festivals Association). EFFE oznaku dobivaju festivali koji se ističu iznimnom umjetničkom kvalitetom te imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nakon pažljivog razmatranja Međunarodnog žiriji prevođenog Sir Jonathanom Millsom, bivšim direktorom Edinburškog međunarodnog festivala, Zagreb Book Festival odabran je u društvo najprestižnijih europskih festivala.

Prenosimo izjavu i obrazloženje Žirija:

Zagreb Book Festival izvrsno je osmišljen, ambiciozan i inkluzivan festival u svakom aspektu, s domaćim, opuštenim i prijateljskim šarmom. Povezuje sudionike iz drugih društvenih projekata te izgrađuje angažiranu i trajnu mrežu publike, umjetnika i ljubitelja festivala. Takav rad na stvaranju zainteresirane javnosti u ovome konkretnom području u Hrvatskoj, hvale je vrijedan pothvat.

 

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) projekt je Europske komisije za Europsku platformu festivala na području kulture koji je osmislila Udruga europskih festivala (EFA), krovna organizacija za festivale diljem Europe i šire.
Misija EFFE projekta je povećanje vidljivosti europskih festivala kao i međusobne razmjene iskustava, ali i stvaranje konkretnih udruženja festivala koji dijele istovjetne vizije, a čiji je glavni cilj promišljanje svijeta u kojem danas živimo.

Iznimno nam je zadovoljstvo i čast što su naša umjetnička koncepcija i snažna predanost publici i društvenom angažmanu prepoznati i od strane uglednog žirija vrhunskih profesionalaca iz europske festivalske zajednice.

Vidimo se uskoro na trećem Zagreb Book Festivalu!